Gelukkig nieuwjaar! Ook al zijn we al een aantal dagen in januari, we willen je ook via deze weg nog de beste wensen doen. Hopelijk heb je fijne feestdagen gehad en kijk je uit naar het nieuwe jaar. Na een maand vol met feestdagen en veel lekker, maar misschien ook ongezond eten, verlangt het lichaam naar wat meer balans. De lunch is de perfecte maaltijd om die balans er opnieuw in te brengen. Daarom delen we graag drie lekkere en gezonde lunchrecepten met je.
Serrano Sandwich
Het eerste lunchrecept dat we graag met je delen, is de Serrano Sandwich. Om het brood zo gezond mogelijk te maken, raden wij je aan om bruinbrood te gebruiken. Mocht je toch voorkeur hebben voor een ander broodsoort, voel je dan vrij om die hiervoor te gebruiken. Voor deze sandwich gebruiken wij een grove snee brood. Je kunt er ook voor kiezen om twee plakjes te gebruiken en het broodje dubbel te eten. Oké, dan gaan we nu aan de slag!
Wat heb je nodig?
- Brood naar keuze
- Hüttenkäse
- Gemengde sla
- Biologische Spaanse Serranoham
- Cherrytomaatjes
- Kiemgroenten
- Basilicumolie
Bereiden:
- Neem een plak brood en leg het op een bord.
- Smeer en laagje hüttenkäse op het broodje. Deze kwarkachtige kaassoort is rijk aan eiwitten en heeft een heerlijke frisse smaak. Daarmee is het de perfecte toevoeging aan een gezonde lunch.
- Voeg hier vervolgens een handje gemengde sla aan toe.
- Bedek het broodje vervolgens met de Serranoham. De gewenste hoeveelheid mag je daarvoor zelf bepalen.
- Snijd vervolgens de cherrytomaatjes in partjes en verdeel die over het broodje.
- Top het broodje tot slot af met een klein beetje kiemgroenten en een scheutje basilicumolie.
- Mocht je met een dun plakje brood gewerkt hebben, dan kan je er nu eventueel nog voor kiezen om het broodje af te toppen met een extra plakje brood. Geniet ervan!
Flatbread met Vadouvan kip en Yoghurt saus
Heb je al eens van Vadouvan kruiden gehoord? Nee? Dan stellen we ze graag aan je voor. Vadouvan is het broertje van kerriepoeder. Het is een fris en kruidig mengsel met ui en knoflook als basis. @greengypsyspices voegt daar nog een exotische en verrassend touch aan toe, namelijk kokos. Dit zorgt voor een heerlijke smaakbeleving. Als je eenmaal aan de Vadouvan kruiden begint wil je niet anders meer.
Om je goed op weg te helpen met deze fijne kruiden delen we graag een recept van @greengypsyspices met je, zodat je direct kunt beginnen met proeven.
Wat heb je nodig?
- 2 flatbreads
- 200 gram kipdijfilet
- 2 el Vadouvan kruiden van Green Gypsy
- 1 el citroensap
- 1 el olijfolie
- 2 flinke handen rucola
- 2 + 3 el Griekse yoghurt
- 2 tomaten
- 1/3 komkommer
- 1 rode ui
- peper en zout (naar smaak)
Bereiden (volgens Green Gypsy Spices):
- Schep 2 eetlepels yoghurt, de Vadouvan en het citroensap in een schaaltje en roer dit goed door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
- Snijd de kipdijfilets in stukjes en laat ze minstens 30 minuten (afgedekt in de koelkast) marineren in het yoghurtmengsel. Langer mag overigens ook, dat komt de smaak alleen maar ten goede.
- Pureer de rucola samen met de andere 3 eetlepels van de yoghurt tot een glad mengsel en breng wederom op smaak met peper en eventueel wat zout.
- Snijd de tomaat en komkommer in dunne plakken en de ui in ringen.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de stukjes kip in een minuut of 7 gaar.
- Rooster de flatbreads in de broodrooster en beleg ze met de ui, komkommer en tomaat. Schep de kip erover. Maak het broodje af met een flinke klodder rucolayoghurt.
Et voilà! Het genieten kan beginnen.
Healthy Green Sandwich
Het laatste broodje dat we graag met je willen delen, is de Healthy Green Sandwich. Dit broodje vraagt iets meer tijd en werk, maar daarom is hij ook extra lekker! Hij bestaat uit een frisse homemade avocado-, doperwten en munt tapenade met pittige rucola en stukjes Griekse feta. We leggen graag aan je uit hoe je hem bereidt.
Wat heb je nodig?
- Grove plak brood
- 1/2 Avocado
- Circa 40 à 50 gram doperwten
- Paar takjes munt
- Pittige rucola
- Griekse feta
- Pittenmix van pompoen- en zonnebloempitjes
- Blender of staafmixer
Bereiden:
- We beginnen met het bereiden van de tapenade. Neem de avocado, doperwtjes en de takjes munt. Voeg de avocado, de helft van de doperwtjes en een takje munt in een blender. We nemen hier bewust eerst wat minder doperwtjes en munt, zodat je tijdens het maken van de tapenade kunt bepalen of je er nog wat meer aan toe zou willen voegen. Ga net zolang door met blenden en het toevoegen van munt en doperwtjes tot je de tapenda naar wens hebt. Voeg hier eventueel een beetje peper en zout aan toe.
- Neem vervolgens een plak brood en leg hem op een bord.
- Verdeel de tapenade over de sandwich en voeg er een handje rucola aan toe.
- Maak de sandwich af door er stukjes Griekse feta en pompoen- en zonnebloempitjes aan toe te voegen.
- Genieten maar!
Wij hopen dat deze drie recepten je mogen helpen om in januari weer terug in balans te komen. Mocht je een van de recepten hebben gemaakt, vergeet die dan vooral niet met ons te delen op Instagram! Je kunt ons vinden op @foodmatterzcafe. Zien we je daar?
Tot snel!