Ontdek de blog!

Dit doet olie met je lichaam

Olie, wie gebruikt het niet? Een klein scheutje in de pan, een beetje over de salade of over een stokbroodje tijdens de borrel. Olie is een veelgebruikt product en wordt, met name voor het koken door veel mensen gezien als de ideale vervanger van boter. Toch heeft ook olie een aantal kanttekeningen. Het idee dat olie supergezond is (wat voor sommigen oliën zeker geldt), leidt soms ook tot overmatig gebruik van oliën die minder gezond zijn dan we denken, zoals zonnebloemolie. Daarom willen we in deze Academy aandacht geven aan olie om zo meer bewustzijn te creëren.

Welke oliën zijn er?

Er bestaan heel veel soorten olie. Zo heb je arachide-, maïs-, olijf-, saffloer-, sesam-, soja- en zonnebloemolie. De keuze is reuze! Maar de meest bekende zijn toch wel de zonnebloemolie en de olijfolie. Daar zullen we ons met name op focussen in deze Academy.

Hoe gezond zijn deze oliën?

Voor deze vraag hebben we bijna te maken met een wereld van verschil. De zonnebloemolie en olijfolie staan haast lijnrecht tegenover elkaar als we het hebben over hoe gezond beide oliën zijn. Dit zit hem met name in de bewerkingen.

Zonnebloemolie

Om direct maar met de deur in huis te vallen is zonnebloemolie veel minder gezond voor je dan olijfolie. Dit komt doordat zonnebloemolie een zware chemische bewerking krijgt. Daardoor verandert de structuur van de olie en ontstaat er een overschot aan omega-6.

Nu zijn omega-6 vetzuren goed voor het lichaam, maar uiteraard wel in de juiste hoeveelheden. Omega-6 vetzuren zijn de bouwstoffen voor groepjes eicosanoïden. Dit zijn hormonen die ontstekingsbevorderend zijn. Dat is op zich mooi, want een ontsteking is niks anders dan een reactie van het lichaam om stofjes op te ruimen die er niet horen of om beschadigd weefsel te herstellen. Omega-6 helpt daar dus een handje bij.Echter, zonnebloemolie zorgt dus voor een overschot aan omega-6 en dat betekent dat de ontstekingsbevorderende hormonen constant aan het werk zijn. Ook al zijn er geen stofjes die opgeruimd moeten worden. Dan ontstaan er dus chronische ontstekingen die uiteindelijk schadelijk zijn voor het systeem. Dit kan leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht, depressie en kanker.

Olijfolie

Waar het bewerkingsproces van zonnebloemolie de kans op hart- en vaatziekten juist vergroot, verkleint olijfolie deze kans juist. Olijfolie staat dan ook niet voor niks in de schijf van vijf. Verder heeft olijfolie nog meer mooie voordelen. Zo bevat het vele gezonde vetten, antioxidanten en vitamines. Ook kan het helpen bij het verliezen van gewicht en werkt het ontstekingsremmend. Vandaar natuurlijk ook dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Zelf zijn wij groot fan van de heerlijke en kwalitatief hoogwaardige olijfoliën van Nicolas Vahé. Daarom vind je deze ook in meerdere smaken in ons Food Matterz winkelassortiment. Met deze oliën kun je ervanuit gaan dat je het beste nuttigt voor je lichaam. Maar, uiteraard, alles in de juiste hoeveelheden.

Conclusie

We wilden je met deze mail in ieder geval bewuster maken van de werking van zonnebloemolie. Kies ook daarin bewust, want zonder dat je het door hebt, ontvang je allerlei extra onnodige vetzuren en die voorkom je liever. Hopelijk mag het je inspireren!

misschien vind je dit ook leuk?

Lekkernijen voor een ontspannen weekend | lekkernijen tips | Zoetigheden tips | Weekend tips | koffie tips weekend | koffie tips groningen | koffie bar groningen | lunchroom groningen
Tips en Weetjes

Het ontstaan van Food Matterz

In november 2024 bestaat Food Matterz maar liefst 7 jaar! De tijd is voorbijgevlogen, dus het is de hoogste tijd voor een korte terugblik in de geschiedenis van Food Matterz. Het begon allemaal bij Hennie (de eigenaresse) die de grote droom had om samen met haar partner Jeroen een eigen

Lees verder »
Het goede van de natuur | Onze bakker | Bakker Luuk | Brood met passie en liefde bereid | Food Matterz | eerlijk en lekker eten in Groningen | Gezond eten in Groningen | Ambachtelijk lunchen | Ambachtelijk brood | samen genieten | lunchen in Groningen
Leveranciers

Ware ambacht: ons brood van Bakker Luuk

De dagverse broden van Bakker Luuk, knapperig van buiten en zacht van binnen vormen al jaren de basis voor vrijwel alle Food Matterz gerechten. Het familiebedrijf van Bakker Luuk bakt al generaties lang de lekkerste broden en patisserie. Ze doen het volgens oud traditioneel recept met meel, water en zout.

Lees verder »
Recepten

2x yoghurt recepten voor een lekkere lunch of snack

Met de maand mei in het vooruitzicht zijn we toch al een heel eind in het voorjaar. De bomen zijn weer groen, de planten krijgen hun bloemen en overal poppen lammetjes, kuikens en andere schattige fluffy dieren op. Omdat de temperaturen de aanstaande week weer verder zullen stijgen, delen we

Lees verder »

Leer alles over bewuste voeding

Ben jij net zo dol op voeding als wij dat zijn? Dan zijn de Food Matterz Stories iets voor jou. Elke maand versturen wij twee mails: een Food Matterz nieuwsbrief en een Food Matterz Academy. In de eerste mail delen wij lekkere recepten, tips en nieuwe producten met je. In de Academy mail gaan we, zoals de naam al zegt veel dieper in op één onderwerp. Alle onderwerpen zijn gerelateerd aan het effect van voeding op jouw lichaam. Lijkt het je leuk? Meld je dan aan voor (een van) de Stories.

Onze contactgegevens

Food Matterz B.V.
Oude Ebbingestraat 86
9712 HM te Groningen

050 2045440
info@foodmatterz.nl

Onze openingstijden

Maandag 10.00 – 17.30 uur
Dinsdag 09.00 – 17.30 uur
Woensdag 09.00 – 17.30 uur
Donderdag 09.00 – 17.30 uur
Vrijdag 09.00 – 17.30 uur
Zaterdag 09.00 – 17.30 uur
Zondag 10.00 – 17.30 uur

Je vindt ons hier!

lunchen en goede koffie in centrum Groningen | Food Matters café | gezellig lunchen en genieten | mooie lunchplekken Groningen