Olie, wie gebruikt het niet? Een klein scheutje in de pan, een beetje over de salade of over een stokbroodje tijdens de borrel. Olie is een veelgebruikt product en wordt, met name voor het koken door veel mensen gezien als de ideale vervanger van boter. Toch heeft ook olie een aantal kanttekeningen. Het idee dat olie supergezond is (wat voor sommigen oliën zeker geldt), leidt soms ook tot overmatig gebruik van oliën die minder gezond zijn dan we denken, zoals zonnebloemolie. Daarom willen we in deze Academy aandacht geven aan olie om zo meer bewustzijn te creëren.
Welke oliën zijn er?
Er bestaan heel veel soorten olie. Zo heb je arachide-, maïs-, olijf-, saffloer-, sesam-, soja- en zonnebloemolie. De keuze is reuze! Maar de meest bekende zijn toch wel de zonnebloemolie en de olijfolie. Daar zullen we ons met name op focussen in deze Academy.
Hoe gezond zijn deze oliën?
Voor deze vraag hebben we bijna te maken met een wereld van verschil. De zonnebloemolie en olijfolie staan haast lijnrecht tegenover elkaar als we het hebben over hoe gezond beide oliën zijn. Dit zit hem met name in de bewerkingen.
Zonnebloemolie
Om direct maar met de deur in huis te vallen is zonnebloemolie veel minder gezond voor je dan olijfolie. Dit komt doordat zonnebloemolie een zware chemische bewerking krijgt. Daardoor verandert de structuur van de olie en ontstaat er een overschot aan omega-6.
Nu zijn omega-6 vetzuren goed voor het lichaam, maar uiteraard wel in de juiste hoeveelheden. Omega-6 vetzuren zijn de bouwstoffen voor groepjes eicosanoïden. Dit zijn hormonen die ontstekingsbevorderend zijn. Dat is op zich mooi, want een ontsteking is niks anders dan een reactie van het lichaam om stofjes op te ruimen die er niet horen of om beschadigd weefsel te herstellen. Omega-6 helpt daar dus een handje bij.Echter, zonnebloemolie zorgt dus voor een overschot aan omega-6 en dat betekent dat de ontstekingsbevorderende hormonen constant aan het werk zijn. Ook al zijn er geen stofjes die opgeruimd moeten worden. Dan ontstaan er dus chronische ontstekingen die uiteindelijk schadelijk zijn voor het systeem. Dit kan leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht, depressie en kanker.
Olijfolie
Waar het bewerkingsproces van zonnebloemolie de kans op hart- en vaatziekten juist vergroot, verkleint olijfolie deze kans juist. Olijfolie staat dan ook niet voor niks in de schijf van vijf. Verder heeft olijfolie nog meer mooie voordelen. Zo bevat het vele gezonde vetten, antioxidanten en vitamines. Ook kan het helpen bij het verliezen van gewicht en werkt het ontstekingsremmend. Vandaar natuurlijk ook dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint.
Zelf zijn wij groot fan van de heerlijke en kwalitatief hoogwaardige olijfoliën van Nicolas Vahé. Daarom vind je deze ook in meerdere smaken in ons Food Matterz winkelassortiment. Met deze oliën kun je ervanuit gaan dat je het beste nuttigt voor je lichaam. Maar, uiteraard, alles in de juiste hoeveelheden.
Conclusie
We wilden je met deze mail in ieder geval bewuster maken van de werking van zonnebloemolie. Kies ook daarin bewust, want zonder dat je het door hebt, ontvang je allerlei extra onnodige vetzuren en die voorkom je liever. Hopelijk mag het je inspireren!