Cafeïne is de meest gebruikte drug op aarde. Je hebt maar een aantal dagen nodig om je lichaam “verslaafd” te laten raken aan een bepaalde hoeveelheid cafeïne. We weten het eigenlijk allemaal wel: cafeïne is niet per se goed voor je lichaam. Maar wat is cafeïne nou eigenlijk, waarom vinden wij het zo lekker, op welke organen heeft het een direct effect en zijn er ook echt compleet cafeïnevrije koffie en thee varianten? Laten we daar eens induiken.
Wat is cafeïne?
Cafeïne is een stof die voorkomt in allerlei planten en delen van planten. Koffiebonen, blaadjes van de theeplant en cacaobonen bevatten bijvoorbeeld cafeïne. De producten die daarvan gemaakt worden, zoals koffie, bevatten daardoor automatisch cafeïne. Het is dus geen gefabriceerd stofje, maar een natuurlijk stofje dat een groot effect heeft op ons lichaam. Een kleine hoeveelheid cafeïne is namelijk al genoeg om je alertheid en concentratievermogen te verhogen. Daarom zijn velen er ook zo dol op.
Waar heeft cafeïne effect op?
Cafeïne wordt razendsnel opgenomen door het lichaam. Na de laatste slok duurt het misschien een kleine 5 minuten voordat jouw zenuwstelsel een flinke boost krijgt. Je hartslag en bloeddruk worden verhoogd, waardoor je je al snel actiever voelt. Cafeïne heeft met name een stimulerende werking op de hersenen, nieren, maag en darmen. Cafeïne maakt een kleine hoeveelheid dopamine vrij. Hierdoor voelen we ons alerter en verbetert het ons geluksgevoel. Deze dopamine-afgifte is met name de reden waarom cafeïne verslavend werkt. Neem je te veel cafeïne, dan kan je te maken krijgen met rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Het is dus goed om je daar bewust van te zijn.
Waarom houden wij zo van cafeïne?
Waarom wij zo van cafeïne houden, verschilt natuurlijk per persoon. De een is simpelweg dol op de smaken van koffie en/of thee, of het nou cafeïnevrij is of cafeïne bevat. Uiteraard is er ook een andere kant aan het verhaal. Ons lichaam kan na een tijdje cafeïne nuttigen niet meer zonder. Dus waarom zijn we (vaak) zo dol op cafeïne? Omdat ons lichaam eraan gewend is geraakt en dit nu graag dagelijks wil ontvangen. Zelfs al zou je cafeïnevrije koffiedrinken, dan krijgt je lichaam alsnog cafeïne binnen. Echter, dit is wel een minimale hoeveelheid. Waar in een normaal kopje koffie ongeveer 60 mg cafeïne zit, zit er in cafeïnevrije koffie circa 3 mg cafeïne. Volledig cafeïnevrij zal het dus nooit helemaal zijn, mits je gebruikt maakt van koffie en thee alternatieven, zoals de Chikko. Not Coffee en de theeën van Awaken by Nature.
ECHTE cafeïnevrije vervangers
Er komen gelukkig steeds meer cafeïne vervangers op de markt; producten die net zo lekker zijn als normale koffie en thee, maar dan volledig cafeïnevrij zijn. We stellen graag twee varianten aan je voor.
Chikko. Not Coffee.
De perfecte koffie vervanger, is de Chikko. Not Coffee. De makers van Chikko. Not Coffee geloven in de kracht van leven op eigen energie; een gedachte die wij bij Food Matterz ook erg waarderen. Ze schrijven het volgende:
“Mensen zijn drukker dan ze lief is en hebben dus behoefte aan rust. Het liefst zouden we potten met rust verkopen. Rust is alleen moeilijk in een potje met een streepjescode te vangen. Ons cafeïnevrije koffie alternatief past wel in een pot en draagt bij aan rust door te helpen bij het voorkomen van onrust. Laat je niet opfokken door cafeïne.”
Een hele mooie gedachte achter hun product en precies de reden waarom wij zo fan zijn van de Chikko. Not Coffee producten. Ze zijn erg lekker en ook nog eens goed voor het lichaam. Wil je eens zo’n kopje koffie proberen? Kom gezellig langs, vraag ernaar en ontdek de mooie smaken van een bakje Chikko. Not Coffee.
Awaken by Nature
Ook voor theeën wordt steeds vaker gezocht naar cafeïnevrije alternatieven. Zo zijn de theeën van Awaken by Nature en onze eigen zelfgemaakte Food Matterz theeën volledig cafeïnevrij, doordat ze gemaakt zijn van allerlei verschillende kruiden en bloemen. De smaken zijn overheerlijk, ze zijn goed voor het lichaam en verhogen de frequentie van jouw energieveld op een natuurlijke wijze.
Het zijn mooie producten waar jouw lichaam je dankbaar voor zal zijn. Ook deze mooie theeën proef en ontdek je bij ons in de Food Matterz winkel.
Conclusie
Cafeïne is dus niet schadelijk, maar het is wel aan te raden om de dagelijkse hoeveelheid te beperken, zodat je lichaam niet te veel gewend raakt aan extra (onnodige) stofjes van buitenaf. Het lichaam kan het prima zelf. Onthoud wat de makers van Chikko. Not Coffee schreven: we hebben het eigenlijk al te druk, waardoor het lichaam vaker behoefte krijgt aan stofjes als cafeïne. Het is mooi dat het er is, maar niet bevorderlijk voor de natuurlijk staat van het lichaam. Geef het niet meer energie als het zelf tekorten ervaart, maar geef het lichaam de rust die het nodig heeft. Het zal je dankbaar zijn.