Brood, we kennen het allemaal! Het is de lekkere geur, de knapperige korst en die heerlijk zachte binnenkant. Het vormt voor velen die vertrouwde start in de ochtend. Brood is haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En toch zit er een wereld achter die veel verder reikt dan het broodje in de ochtend of tijdens de lunch, want waarom eten we eigenlijk brood? Wat doet het met ons lichaam en met onze energie? Is het inderdaad zo’n krachtvoedsel als velen van ons denken? In deze blog gaan we hier dieper op in. Laten we beginnen!

Van oergraan tot ontbijt: waarom we al eeuwen brood eten
Brood is al duizenden jaren onderdeel van ons menu. In Nederland lijkt brood soms bijna cultureel erfgoed: een broodje met kaas als lunch is haast een vaste traditie. Maar is brood echt typisch Nederlands? Niet helemaal. Brood is wereldwijd terug te vinden en het heeft overal zijn eigen vorm gekregen, neem bijvoorbeeld de Franse baguettes en croissants, de Italiaanse Ciabatta’s of de Duitse Kaiserbroodjes.
Toch is de manier waarop we brood eten door de jaren heen veranderd. Waar het ooit een voedzaam basisvoedsel was, zien we nu ook veel ‘massa’ brood: brood dat vooral bestaat uit snelle koolhydraten, onnodige toevoegingen en voedingsstoffen die ons lichaam meer opbranden dan daadwerkelijk energie geven. De grote vraag is daarom ook: hoe herken je dan echt voedzaam brood en wat doet dat met je lichaam?
Wat ‘echt’ brood met je lichaam, energie en bewustzijn doet
Brood is meer dan alleen brandstof. Zeker als het op de juiste manier is bereid. Ambachtelijk brood – gemaakt van pure ingrediënten en bereid met veel aandacht en liefde – werkt op een heel andere manier door in je lichaam dan ‘massa’ brood dat voornamelijk in snelheid gecreëerd is. Echte granen, gefermenteerd met tijd – die je dus voornamelijk terugvindt in ambachtelijk gebakken brood – bevatten waardevolle voedingsstoffen, vezels en enzymen die je spijsvertering ondersteunen. Voedingsstoffen waar je lichaam echt blij van wordt, omdat ze niet opbranden maar juist energie geven. Maar er is nog meer.
Alles wat we eten draagt een frequentie, net zoals wij mensen. De frequentie die wij nuttigen door middel van voedsel beïnvloedt direct die van ons. Brood dat is gebakken met rust, passie en eeuwenoude technieken draagt een trilling die je systeem ziet als puur, voedend en eigen. Dat is de ware kracht van (h)eerlijke voeding die bestaat uit de mooiste ingrediënten; voeding waar niet alleen je lichaam, maar ook de rest van je systeem gelukkig van wordt. Daarom hechten wij daar bij Food Matterz ook zoveel waarde aan. Het heeft namelijk veel meer impact op je lichaam dan je denkt! Daarom gaan wij altijd terug naar ambacht waar voeding nog echt doorleeft en gevoeld wordt. Daar ontdek je voeding dat daadwerkelijk voedzaam en daarmee dienend is. Het is een cadeau voor je lichaam.

Liefde door het deeg: waarom wij kiezen voor Bakker Luuk
Bij Food Matterz werken we sinds dag één met Bakker Luuk en als je zijn verhaal (ontdek je in deze blog) en broden kent, dan begrijp je dat dit met een reden is. Luuk bakt zijn broden op ambachtelijke wijze en met veel liefde en passie in zijn eigen bakkerij in Groningen. Luuk haalt alle ingrediënten voor zijn brood uit Groningen. De bloem die onder andere wordt gebruikt voor onze broden bij Food Matterz komt van Mulder Pot: een vakmolenaar uit een familiebedrijf in Kropswolde. Mulder Pot werkt met kwalitatief hoogwaardige tarwe uit de provincie, die op ambachtelijke wijze en met veel precisie op molenstenen wordt gemalen. Geheel authentiek! Dat maakt deze broden dan ook zo ontzettend lekker.
Elke plak brood van Luuk draagt een verhaal in zich: van de molensteen tot de handen die het deeg kneden. Het is brood zoals brood bedoeld is: zacht, voedzaam en licht tegelijk. Daarom werken wij tot op de dag van vandaag met liefde samen met Bakker Luuk; samen brengen wij brood tot leven. Hij de basis, wij de aankleding en daarmee heb je (h)eerlijke voedzame gerechten; gerechten waar niet alleen jouw smaakpapillen, maar ook jouw lichaam blij van wordt.
Proef de energie. Voel het verschil.
Wat je eet doet ertoe. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je staat van zijn. Kies daarom altijd bewust, zodat je lichaam ook daadwerkelijk iets haalt uit hetgeen dat je nuttigt.
Mocht je toe zijn aan een fijn moment voor jezelf of mocht je jezelf willen voeden met een goed verhaal en een lekker broodje; kom dan gezellig langs! Proef de zachtheid, het ambacht en de magie van het brood van Bakker Luuk en ervaar het verhaal zelf. Geniet en tot snel!
